Bilgi ve sipariş tel : 0.242.343 31 22 - 0.532.625 84 15
Ana Sayfa Hakkımızda Kapak Modelleri Renk Kartelası Uygulama Modelleri Referanslarımız Galeri Sık Sorulan Sorular Antalya İletişim
ANTALYA'NIN YÖRESEL YEMEK VE TATLILARI

Yörüklerin beslenme tarzının temelini, hayvancılık ve buğdaydan elde edilen besinler belirler. Kıyı şeridinde az da olsa yaş sebze üretilmesine karşın iç bölgelere gidildikçe buğday ve kuru sebze ağırlık kazanır. Antalya’da dünya mutfaklarının tamamına turistik otel ve lokantalarında bulmak mümkündür.

Taratorlu Piyaz

Haşlanmış kuru fasulye konulan servis tabağına yeter ölçülerde soğan, domates, haşlanmış yumurta doğranır, üzerine zeytinyağı ve hazırlanmış tarator dökülerek servis yapılır. Limon, sirke ve baharatlar eklenerek yenilir.

Kulak (Mantı) Çorbası

Malzemeler:

(Mantı Hamuru için): 750 gr. un, 3 adet yumurta, 1 tatli kaşığı tuz

(Mantı içi malzemeleri): 300 gr. kıyma, 1 yemek kaşığı ince kıyılmışs fesleğen, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 1 tatli kasigi karabiber, 1 tatli kasigi tuz

Diğer malzemeler: 1 kilo kuzu veya oğlak kol, 2 su bardağı nohut, 3 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates salçası, 3-4 yemek kaşığı tereyaği, kırmızı acı pul biber, nane veya fesleğen, 1 adet limon, tuz

Hazırlanışı: Hamur malzemesi kulak memesi kıvamında yoğrulur. Yarım saat dinlendirdikten sonra erişteden biraz büyük boyutta şeritler kesilir ve bir tepsiye konup nemini atması sağlanır. Geceden ıslatılan nohut ile kuşbaşı et birlikte haşlanır. Yeterince piştikten sonra kestiğiniz hamurlar, tuz ve karabiber ilave edilir. Diğer tarafta un kavrulur. Sarımsak eklenir. Ayrı bir kapta yumurta, limon suyu, yoğurt çırpılır. Bu karışıma unlu karışım da ilave edilir ve haşladığınız etli nohutların üzerine yavaş yavaş dökülür iyice karıştırılır. Tavada çok az bir yağda nane kızdırılıp çorbanın üzerine dökülerek servis edilir.

Hibeş

Malzemeler: 1 su bardağı tahin, 2 adet limon, kimyon, kırmızı toz biber, 3 diş sarımsak

Hazırlanışı: Bir kapta tahin, ezilmiş sarımsak ve limon suyu karıştırılır. Su ilave edilerek iyice karıştırmaya devam edilir. Kimyon ve kırmızı toz biber eklenir, servis tabağına alınır. Üzeri kimyon ve kırmızı toz biber ile süslenerek servis edilir.

Toros Salatası (Al Köz-Al Göz)

Malzemeler: 3 patlıcan, 3 kırmızı biber, ince kıyılmış nane, maydanoz, fesleğen, 3 diş sarımsak, 1 kahve fincanı sirke, erik ekşisi veya limon suyu, 2 fincan zeytinyağı, tuz

Hazırlanışı: Patlıcanlar ocak üzerinde közlenir, kabukları soyularak limonlu zeytinyağı bulunan kaba konur. Fırında pişirilen biberler temizlenir ve seritler halinde doğranılarak patlıcanların yanına konulur. Soğanlar da közlenerek diğer malzemenin yanına konur. Sirke, sarımsak, 1 kahve fincanı su, erik ekşisi bir kapta karıştırılır, patlıcanların üzerine dökülür. 4-5 saat buzdolabında bekletilen salatanın üzerine nane, maydanoz ve fesleğen konularak servis yapılır.

Börülce Salatası

Malzemeler: 500 gr. börülce, 3 adet kırmızı etli biber, 1 adet domates, 1 adet soğan, 3 adet ince kıyılmış taze soğan, 3-4 diş sarımsak, 1 demet ince kıyılmış maydanoz, 1 adet limon, 2 kahve fincanı zeytinyaği, 1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı: Börülcelerin iki ucu kesilerek ikiye bölünür, kaynayan tuzlu suda haşlanır. Tabağa alınan börülcelerin üzerinde 1 kepçe haşlama suyu gezdirilir. Kırmızı etli biber 200 derecelik fırında közlenir, sonra börülce ebadında şeritler halinde kesilerek börülcelere katılır. Piyaz şeklinde doğranan soğanlar da börülcelerin üzerine konur. Kabuklan soyulmuş domatesler küp küp doğranılarak, ince kıyım taze soğanlar ve maydanozlarla birlikte salataya karıştırılıp harmanlanır. Ayrı bir kapta limon suyu, ezilmiş sarımsak ve zeytinyağı karıştırılarak salatanın üzerinde gezdirilir.

Kabak Çiçeği Dolması

Malzemeler: 30 adet kabak çiçegi, pirinç, 6 soğan, 2 domates, fesleğen, karabiber, zeytinyağı, nane, şeker, limon, 1 limon, tuz

Hazırlanışı: Kabak çiçeklerinin ortaları çıkarılarak kopartılır ve yıkanarak süzülür. Kızgın zeytinyağında sırasıyla soğanlar, rendelenmiş domates ve şeker kavrulur. Pirinç, tuz, karabiber, fesleğen ve nane karıştırılarak soğumaya bırakılır. Harç, çiçeklerin içine doldurularak çiçeklerin uç yapraklarıyla kapatılır ve yağlı bir tencereye dizilir. 1 çay bardağı su ilave edilen tencere orta ateşte pişirilir. Dolmalar suyunu çektiğinde l'er çay bardaği sıcak su ilave edilir. Pişince üzerine limon suyu gezdirilerek servis yapılır.

Borana

Malzemeler: 3 patates, 3 yumurta, 2 su bardağı yoğurt, 2 diş sarımsak, zeytinyağı, tereyağı, kırmızı pul biber, tuz, kızartma yağı

Hazırlanışı: Patatesler soyulup yıkandıktan sonra küp küp doğranır. Daha sonra kızartılarak servis tabağına alınır. Yoğurt, zeytinyağı, sarımsak ve tuz çırpılarak patateslerin üzerinde gezdirilir. Yumurtalar kaynak suya kırılarak haşlanır, kevgirle alınarak patates ve yoğurdun üzerine konulur. Yumurtaların üzerine kırmızı pul biber ve kızdırılmış tereyağı gezdirilir.

Kuzu Göbeği Kavurması

Malzemeler: 500 gr. taze kuzu göbegi mantarı (morel), 2 kuru soğan, 2 domates, 4 yumurta, 2 kahve fincanı zeytinyağı, karabiber, kırmızı pul biber, tuz

Hazırlanışı: Mantarlar yıkanarak kuşbaşı doğranır, kaynayan tuzlu suya atılarak çıkartılır. Ayrı bir tavada kızgın zeytinyağında soğanlar ve ardından domatesler pişirilir. Tavaya mantarlar da katılarak hepsi birlikte pişirilir. Diğer malzemeler ve çırpılmış yumurtalar da katılarak pişirilir ve servis yapılır.

Ekşili Bal Kabağı

Malzemeler: 1,5 kg. balkabağı, 500 gr. kuşbaşı et, 2 soğan, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 su bardağı nohut, 2 yemek kaşığı tereyağı, karabiber, 1 limon, maydanoz, tuz

Hazırlanışı: Kuşbaşı etler kısık ateşte pişirilir. Tenceredeki etler pişince tereyaği ve rendelenmiş soğanlar eklenir. Soğanlar da piştikten sonra küp küp dogranmiş bal kabakları, şeker, tuz, limon suyu, nohut ve 1 kahve fincanı su eklenerek kısık ateşte pişirilir. Kabaklar pişince 2. kaşık tereyağı ve maydanozlar eklenir.

Muhliye

Malzemeler: 1,5 kg. muhliye, 55 gr. kuşbaşı hindi eti, 2 su bardağı haşlanmış nohut, 2 soğan, 5 domates, limon, kırmızı toz biber, zeytinyağı, tuz

Hazırlanışı: Hindi etleri kısık ateşte pişirilir. Etler pişince zeytinyaği, doğranmış soğanlar ve rendelenmiş domatesler eklenir. Domatesler suyunu çekince, nohut, temizlenmiş muhliyeler, kırmızı biber, tuz, limon suyu ve 1 bardak sıcak su katılarak, pişirilir. Muhliyeler suyunu çekince 1 bardak daha su katılarak pişirilir.

Akya (Kuzu) Buğulu Kızartma

Malzemeler: 3 adet akya balığı, I çay bardağı kızartma yağı, tuz, maydanoz, limon, un

Hazırlanışı: Akyalar temizlenir tuzlanıp 20 dakika bekletilir. Kızgın yağda unlanmış balıklar alt üst edilerek kızartılır. Balıklar kızarınca yağa 1 kahve fincanı su dökülür ve tavanın üzeri kapakla örtülür. Kısık ateşte 1 dakika kadar buğu altında tutulur.

Gülgaş, Göleviz, Gölevez

Göleviz

Malzemeler: 1 kg. gülgaş, 500 gr. kuşbaşı koyun veya oğlak eti, tereyağı, sarımsak, 500 gr. ıspanak, zeytinyağı, 2 limon, karabiber, kırmızı biber, tuz

Hazırlanışı: Kuşbaşı etler tereyağıyla kavrularak pişirilir, pişince 1 bardak sıcak su eklenerek, kısık ateşte pişirmeye devam edilir. Etlerin pişmesine yakın kuşbaşı doğranan gölevezler, sarımsak, limon suyu, biber ve 2 bardak su katılır. Orta ateşte kaynatılır. Ispanak yaprakları zeytinyağında karabiberle kavrulur. Ispanak ve gölevezler karıştırılarak servis yapılır.

Elmali Baklava

Malzemeler: 12 adet baklavalık yufka, 1 su bardağı zeytinyağı, 6 adet elma, 1 çay bardağı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tarçın

(Surup için): 3 su bardağı toz şeker, 2,5 bardak su, limon

Hazırlanışı: Rendelenmiş elmalar orta ateşte pişirilir. Soğuduktan sonra suyu sıkılarak posası bir kaba konulur, 1 bardak şeker ve tarçınla karıştırılır. 6 yufka yağlanarak tepsiye dizilir. Üzerine harç malzemesi konularak diğer altı yufkayla kapatılır. Yufkaların üzeri çizilerek üzerine kalan yag sürülür. 180 derece fırında pişirilir. Su, şeker ve limon kaynatılarak şurup hazırlanır. Baklavaların üzerinde şurup gezdirilerek soğumaya bırakılır.

Bıldırcın Mıhlası

Malzemeler: 4 adet ayıklanmış bıldırcın, 2 soğan, 3 domates, 2 sivri biber, tereyağı tuz.

(Üst malzemeler): 4 yumurta, karabiber, limon, tuz, fesleğen

Hazırlanişı: Bıldırcınlar dörde veya altıya bölünür. Kızgın tereyağında soğanlar ve biberler kavrulur. Domatesler de katılır, suyunu çekince bıldırcınlar da atılarak tuz katılır. Bir taşım kaynattıktan sonra kapağı örtülür ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Bıldırcınlar pişince açılan oyuklara yumurtalar kırılır. Yumurta beyazlanınca limon suyu, karabiber ve fesleğen konularak servis yapılır.

Kölle

Buğday, fasulye, nohut, bakla, suda kaynatılır. İçine kırmızı biber, karabiber, tuz konur ve üstüne ceviz, badem ezmesi ekilerek yenir. Bu yemek ikindi, akşam ve gece vakti yenir. Kölle, özel anma günlerinin yemeği ve toplantı aracıdır. Çocuğun ilk dişi çıktığında yapılan kölle, "diş köllesi" adını alır. Yine çocuğun sünnetinde yapılan kölleye "sünnet köllesi" ve düğünde yapılan kölleye de "düğün köllesi" adı verilir.

Domates Civesi

Soğan, patlıcan, biber ve domates doğranır. Yağda, tuz da eklenerek kavrulur. Daha sonra pirinç eklenerek karıştırmadan pişirilir. Ateşten ineceğine yakın sarımsak, nane, fesleğen ilave edilerek sıcak servis yapılır.

Ayranlı

Ispanak veya ısırgan otu mısır unuyla karıştırılarak hamur haline getirilir. Tepsiye yayılarak fırına verilir. Bir çeşit börektir.

Laba

Koyun, keçi gibi hayvanların kaburga kemikleri ile leğen kemikleri arasındaki sağlı sollu karın boşluğuna "Labalık" denir. Kıyma, pirinç, karabiber, maydonoz, çamfıstığı, badem içi, domates veya salçası, tereyağ ile hazirlanan bu yemek haslanmış veya kızartılmış kaburga kemikleri ile birlikte yenir.

Arap Aşı

Özellikle yayla bölgelerinde kış mevsiminde tavuk veya av hayvanlarının etinden yapılan bir pelte kıvamında siniye dökülür ve soğutulur. Başka bir kaba etin suyu, et, baharat ve sarımsakla hazırlanan arap aşı konulur. Arap aşı acılı veya ekşili hazırlanır, hamur ile birlikte yenilir.

Düğün Çorbası

Koyun, keçi gibi hayvanların işkembesinden yapılan çorba düğünlerin en has yemeğidir. Üzerine nane biber gibi baharatlar ekilerek limon veya sirke dökülerek yenilir.

Öksüz Helvası

Öksüz Helvası

Üzüm veya keçi boynuzu pekmezi ile yapilan helva büyük güç gerektirdiğinden çok sık yapılmaz. Üzerine tereyağı dökülerek servis yapılır.

Antalya bölgesinde narenciye çesitlerinin her türünden reçel yapılmaktadır. Hatta patlıcan, incir, karpuz gibi sebze ve meyvelerin de reçelleri yapılmaktadır. Bunların en başta gelenleri ise turunç, bergamut reçelleridir.

Turunç Reçeli

Turunç Reçeli

Kalın kabuklu turunçlar soyulur. İplere dizilir ve soğuk su içerisinde birkaç gün bekletilir. Üç gün sonra sudan alınan turunçlar bir tencereye konularak kaynatılır. Kaynama işlemi tamamlanınca su iyice süzülür. Kıvamında haşlanmış turunçlar üzerine 10 turunca yarım bardak su ve bir kilo şeker ilave edilir. Hafif ateşte bir miktar daha pişirilir. Soguyunca kavanozlara alınır.

Patlıcan Reçeli

Küçük patlıcanlar soyulup temizlenir. Üç-dört saat kadar kireçli suda bekletilir. Temiz su ile birkaç kez yıkanır. Boş bir kaba yerleştirilir ve üzerine şeker dökülür. Bir gece bekletilir ve suyunu içine aldığından emin olunduğunda ateşte kaynatılır. Kaynarken içerisine karanfil (patlıcan kokusunu alır) atılır. Reçel kıvamına geldiğinde ateşten indirilir. Soğuduktan sonra kavanozlara alınır.

 

Sitemize hoşgeldiniz.
Antalya Akdeniz Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren Hedef Kapak, yılların getirdiği tecrübe ile ev, ofis ve diğer alanlarda kullanılan mobilyalarınıza monte edilen; membran kapak, akrilik kapak, laminant kapak, alüminyum kapak ve 3D kapak imalatları ile üretici firmalara hizmet vermektedir. Tel: 0 242 226 33 34 / Fax: 0 242 226 33 35 / Gsm: 0 532 421 17 94 - 0 507 818 67 74